Звіт про проведення тижня української мови та літератури

Головна » Новини » Звіт про проведення тижня української мови та літератури   

 Учитель: Мельник Ю. В.

  2018-2019 н. р.

                   Мово моя рідна, українська мово,

                             Солов’їна пісня, неньки колискова…

                           Ніжна і ласкава, сонячна й чарівна,

                              Ти звучиш повсюди, мово моя рідна.

 

Уже стало доброю традицією у листопаді проводити заходи, присвячені Дню української писемності та мови і вшануванню пам’яті Нестора Літописця. Це свято, яке щороку відзначають в Україні 9 листопада. Із покоління в покоління, в часи розладу та піднесення, наші предки передавали нам скарб - рідну мову. Народ плекав її у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова - це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

Відрадно, що саме протягом тижня, з 5 по 9 листопада 2018 року, у Юрковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів проводився Тиждень української мови та літератури. Програма предметного тижня була досить насиченою і включала в себе такі навчально-виховні заходи:

 

Захід

Клас

Дата

Відповідальний

 

*Відкриття Тижня на загальношкільній лінійці (ознайомлення з основними заходами).

*Перегляд мультфільмів.

 

1-11

 

 

 

1-4

 

05.11

 

Мельник Ю. В.

 

 

 

класоводи

*Перегляд відеоуроків української мови від Олександра Авраменка.

*Тематична виставка плакатів, присвячених Дню української писемності та мови.

6-11

 

1-11

 

06.11

Мельник Ю. В.

 

*Робота мовознавчого гуртка. Мовний лекторій «Кращої, ніж рідна мова, мови не буває».

*Перегляд тематичної відеопрезентації

6-8

 

 

6-11

07.11

Мельник Ю. В.

 

*Проведення інтелектуальної гри-конкурсу «Мово українська, мово солов’їна!».

*Конкурс на кращого читця-декламатора

«Українська мова в моєму серці»

6-11

 

 

 

1-4

08.11

Мельник Ю. В.

 

 

 

Класні керівники

 

*Написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

 

*Урочисте закриття Тижня української мови. Свято «Лунай, величне наше слово».

 

6-11

 

 

 

 

1-11

 

 

 

09.11

 

Мельник Ю. В.

 

Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

Метою всіх проведених заходів було:

- навчати дітей поважати і любити свій край;
- донести до учнів красу і багатство української мови;
- формувати відчуття краси рідної мови;
- розвивати мовленнєві здібності учнів;
- збагачувати словниковий запас;
- виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

5 листопада пройшла загальношкільна лінійка, на якій учитель української мови та літератури Мельник Ю. В. оголосив про відкриття Тижня української мови, ознайомив з основними заходами, закликав брати активну участь в них. А також розповів про історію заснування Дня української писемності та мови, якому й присвячено проведення предметного тижня.   

Бібліотекар школи Кравчук Л. В. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури про українську словесність «Слова… У вас мудрість вічна і любов жива».

Для найменших школярів, учнів 1-5 класів, демонструвалися повчальні мультиплікаційні фільми за мотивами народних казок.

6 листопада вчителі та учні мали змогу ознайомитися з тематичною виставкою плакатів, з висловами відомих людей про значення мови в житті людини, цікавими фактами про мову, перлинами усної народної творчості, які були вивішені на коридорах та дверях класних кімнат.

Учні 6-11 класів мали змогу переглянути «Експрес-уроки» від Олександра Авраменка, доцента Київського університету імені Бориса Грінченка, одного з найпомітніших дослідників і популяризаторів української мови, автора наукових публікацій, понад п'ятдесяти підручників і посібників, який має добре поставлений дикторський голос, випускає збірки аудіодиктантів.

7 листопада відбулось засідання мовознавчого гуртка «Дивний світ слів». Учні 6-8 класів були слухачами мовного лекторію «Кращої, ніж рідна мова, мови не буває». Вчитель Мельник Ю. В. розповів про тяжку долю нашої мови, про шлях до здобуття нею статусу державної. Діти дізналися про історію писемності, почули щирі слова любові і вдячності до неї.

 

Далекою подорожжю до витоків української мови та писемності розпочався перегляд відеопрезентації "Світлиця слова у безмежжі часу"... (для учнів 6-11 класів).

8 листопада відбувся конкурс на кращого читця-декламатора «Українська мова в моєму серці» серед учнів початкових класів. Учні виразно декламували вірші, пробуджуючи у слухачів патріотичні мотиви: любов до рідної мови, землі, України, возвеличення української нації, державності...

Справжні українці, шанувальники мови, знавці рідного слова продемонстрували власні знання та вміння під час змагання на кращу команду знавців рідного слова в інтелектуальній грі-конкурсі «Мово українська, мово солов’їна!» (для учнів 6-11 класів).  Зі словом-вітанням звернувся до присутніх ведучий гри-конкурсу Мельник Ю. В. У цікавій формі проходили змагання між командами «Словограй» та «Мовознавці». Під бурхливі оплески вболівальників гравці змагалися у таких конкурсах: «Мовне асорті», «Граматичний турнір», «Редактор», «Вгадай фразеологізм», «Словникар», «Відгадайко», «Цікавий наголос», «Склади прислів’я», «І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь».

А коли прийшов час підвести підсумки  гри-конкурсу  -  назвати команду-переможницю, голова журі Грамарчук Ю. О. (заступник директора з навчально-виховної роботи)  оголосила переможців - це команда «Мовознавці» - і нагородила команди грамотами за перше і друге місця відповідно. Учасники команд отримали також невеличкі солодкі подарунки.

     

9 листопада  учні 6-11 класів взяли участь XVIIІ Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності.

А на завершення предметного тижня учитель української мови та літератури Мельник Ю. В. разом із учнями 4, 6, 8, 10 та 11 класів підготував літературно-музичну композицію «Лунай, величне наше слово!». Учасники заходу розповіли про виникнення письма, роль Нестора Літописця, Івана Котляревського, Тараса Шевченка у становленні та утвердженні статусу української мови як державної. Діти разом із учителем розповіли про тяжку долю нашої співучої мови, про те, як переслідувалась українська мова протягом багатьох століть, який тернистий шлях пройшла до здобуття державної. Учні декламували вірші. Протягом свята звучали пісні про українську мову.  Святковості цьому заходу додавала зала, прикрашена висловами про мову та повітряними кульками.                                    

Виховний захід був спрямований на піднесення престижу української мови серед молоді, виховання в підростаючого покоління поваги до мови свого народу, його культури та традицій. Хочеться вірити, що українська мова й надалі служитиме єднанню між минулими і майбутніми поколіннями, возвеличуватиме Україну та український народ.

Завершився  предметний тиждень, а любов до рідної мови залишається на все життя. Уся шкільна родина Юрковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів переконана, що відзначення Дня української писемності та мови гуртує всіх українців на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду, адже кожен народ відбудеться лише тоді, коли усвідомить себе у рідному слові. Тому треба любити рідну мову, берегти й захищати, як найкоштовніший скарб.