Стежками партизанської слави

Головна » Новини » Стежками партизанської слави   

Стежками партизанської слави

Партизанський рух в Україні у роки Другої світової війни став неперевершеним прикладом всенародної боротьби з фашистськими окупантами. В його історію яскравою сторінкою вписані й подвиги партизан та підпільників Немирівського та Іллінецького районів. Адже саме на Іллінеччині, у Шабелянському лісі, був один із центрів партизанської боротьби на Поділлі. Навічно в серцях наших краян залишаться імена героїв-партизан І. Калашника, І. Кондратюка, М. Корнійчука, Г. Рибаченка,             П. Чміля, Л. Яворської та багатьох інших. На жаль, час невблаганний. Все менше і менше серед нас свідків подій Другої світової війни.

 Маючи на меті пройти партизанськими стежками та почути розповіді про діяльність партизанських загонів, відвідати солдатську землянку, 20 вересня учні та вчителі Юрковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів вирушили в похід до  Шабелянського лісу, зокрема до меморіального історико-культурного комплексу «Партизанський край».  Похід-екскурсія юрківчан відбулись напередодні Дня партизанської слави та 75-річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.

З цієї нагоди, в цей день, на Площі Партизанської Слави у Шабелянському лісі відбувся мітинг-реквієм та покладання вінків та квітів до Меморіалу партизанської слави. Участь у заходах взяли представники державної влади та органів  місцевого самоврядування, молодь, громадськість Іллінеччини. Учні та вчителі Юрковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів також хвилиною мовчання вшанували пам'ять партизанів та поклали квіти до Меморіалу партизанської слави.

 

Виступаючі дякували за героїзм та мужність, проявлені у роки Другої світової війни, та наголошували на тому, що сьогодні, коли на території  держави триває неоголошена війна, нав’язана нам російським агресором, по-особливому сприймається  неоціненний  вклад  партизан-підпільників  у перемогу.

Далі юрківчани відвідали музей-землянку, слухали розповіді вчителів про партизанський рух нашого краю.

 

 В Шабелянському лісі демонструвалася пересувна виставка Партизанської слави, організована краєзнавчим музеєм смт Дашів. Екскурсовод Наталія Олександрівна розповіла про важкі воєнні роки (1941-1945 рр.) та визвольну боротьбу жителів нашого краю під час окупації. Ознайомила відвідувачів з експонатами музею і з гордістю наголосила, що  в їхньому селищі працює єдиний у Вінницькій області Музей партизанської слави.

 

 

Учнівська молодь радо ділилися враженнями від екскурсії, яка була приурочена знаменним датам. Такі екскурсії дають можливість молоді перейнятись патріотизмом, гордістю за свою країну та відважним козацьким духом.

Меморіально-музейний комплекс просто неба, покликаний не тільки вшанувати історичну пам`ять і увічнити подвиг героїв війни, а й виховувати патріотичні настрої молодого покоління. Тож  хай збудуться, сповнені надії та сподівань наші побажання: щоб над українською землею завжди було чисте, мирне небо.

          Заступник директора з НВР  Мельник Ю. В.