Міжнародний день рідної мови

Головна » Новини » Міжнародний день рідної мови   

Міжнародний день рідної мови

 

              Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.

              21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це порівняно молоде свято ще раз нагадало нашим співвітчизникам про актуальність мовного питання в Україні, про потребу збереження рідної автентичної мови.

 Святкували День рідної мови й учні Юрковецької  ЗОШ І-ІІІ ступенів. Протягом дня проводилися культурно-просвітницькі заходи, спрямовані на формування толерантності, поваги до культури, історії, мови, звичаїв, традицій нашого народу.

21 лютого був проведений єдиний тематичний урок рідної мови на тему: «Мова – життя духовного основа».

Кращі  учні 6-11 класів узяли участь у написанні диктанту «Рідна мова» (вчитель української мови та літератури Мельник Ю. В.).

Заздалегідь кожний клас узяв участь у конкурсі малюнків і плакатів "Моя рідна українська мова". Найкращі плакати і малюнки були представлені на виставці в коридорі першого поверху школи.

 

У класі української мови і літератури була проведена виставка  рефератів та доповідей про мову( учнів старших класів).

У переддень свята учні школи брали участь у конкурсі читців, де декламували вірші відомих українських поетів про Україну , про родину та українську мову; згадували її трагічну долю, демонстрували її красу і велич та своє шанобливе ставлення до рідної української мови.

З учнями 4 класу класовод Осіпенко В. О. провела змістовну виховну годину «Моя чарівна мова». Діти підготували вірші, загадки, скоромовки.

 

 

Протягом дня учні відвідали художньо-ілюстративну виставку "Дзвенить струмочком рідна мова", присвячену Міжнародному дню рідної мови, підготовлену бібліотекарем Кравчук  Л. В.  А також по класах були проведені бесіди та години спілкування з цієї тематики. 

 

Класний керівник 7 класу Дяченко С. Г. зі своїми вихованцями провели виховний захід «Дай мені, мамо, хустину на згадку!». Мета виховного заходу: ознайомити учнів із значенням хустини в побуті української родини; пробуджувати  пізнавальний інтерес до вивчення традицій українського народу, сприяти бажанню дітей зберігати родинні традиції, не забувати  своєї національної культури.

На дошці за допомогою ІКТ демонструвалися ілюстрації одягу українських жінок, хустини різних видів, композиції з калини та колосків. Учні були в українському вбранні, у дівчаток на головах різнокольорові хустини, які зав’язані по-різному. Запрошені гості: бабусі, мами, вчителі та учні школи.  

 

Проведені заходи показали,  що мова – це найдорожче, що є у кожного народу, його нетлінний скарб, а українська мова дійсно співуча, солов’їна, що вивчати українська мову- це є сучасно, це є модно. 

 Вчитель: Мельник Юрій Васильович