День захисника Вітчизни

Головна » Новини » День захисника Вітчизни   

Свято мужності й відваги

         Враховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні після Революції гідності, обставини, пов’язані з російською агресією, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління  глибоких і твердих національно-патріотичних переконань,  відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції .

           З метою виховання  патріотичних почуттів до рідної землі, поваги до історичного минулого нашої країни, поваги до захисників України та взаємоповаги один до одного, формування  в молоді потреби та уміння жити в громадянському  суспільстві  в Юрковецькій ЗОШ І-ІІІ ст. було проведено виховний захід  «Свято мужності й відваги», присвячений  Дню захисника Вітчизни. Крім того,   14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху та Свято Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва.  

           Організатором заходу стала вчитель математики Дяченко Світлана Григорівна та учні  8 класу. На свято  учні запросили учасників АТО та їх батьків, жителів села. З вітальним словом до присутніх звернулася директор школи Шклярук Надія Григорівна. У своєму виступі вона наголосила, що  навчальний заклад має стати для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу. Під час виступів звучали слова привітань захисникам Вітчизни, було згадано історичне минуле  України, а саме про створення УПА та її роль для України, про козацькі подвиги, невмирущий подвиг героїв Другої світової війни  та великий подвиг сучасних захисників.

Зупинись, людино. Поклонись,

Помолися щиро хоч хвилину

За героїв тих, що піднялись

Захищати рідну Україну.

Пройшли роки, пройдуть десятиліття,

Та не зітреться память, бо жива.

І житиме повік в серцях народу

Довічна вдячність воїнам-захисникам.

         З трепетом у душі читали вірші малі козачати – учні 5 класу, які обіцяли : «Дитячі в нас серденька та щире в них чуття, любити Україну будуть ціле життя».

          Під час хвилини мовчання всі присутні схилили  голови перед світлою пам’яттю тих лицарів, котрі в ті далекі роки  стали на смертельну боротьбу з ненависним ворогом , і тих воїнів, які в наш час загинули за волю України.

         Діти в своїх виступах розповідали про захисників України, згадали поіменно всіх учасників ООС юрківчан, привітали квітами вчителя нашої школи Мельника Юрія Васильовича, учасника бойових дій.  Звучали патріотичні вірші, лунали пісні у виконанні учнів 8 класу про козаків «Гей соколи»,  «Будем козаками», «Сім шляхів»  та про героїв нашого часу -   «Нашим Героям»,  «Ангели Майдану». У презентаціях було показано історію  створення і діяльність УПА, історію козацтва,  сучасні події в Україні.

       Під час виступів діти в молитві звертались до Бога, щоб допоміг захистити Україну від ворогів, щоб настав мир і наші захисники повернулися до  своїх родин. «Матінко Божа, наша заступнице й Покровителько! Заступись за нашу багатостраждальну неньку-Україну, поможи їй вийти на шляхи волі й благоденства! Зігрій, Отче, нашу землю теплом своїм і зроси дощами, відверни усякі лиха і нещастя! Прийми, Всевишній, нашу щиру молитву!».

На завершення свята прозвучала пісня « Ми – за мир» у виконанні всіх присутніх. 

 

              

Учитель Дяченко Світлана Григорівна