5-ій річниці пам’яті Небесної Сотні

Головна » Новини » 5-ій річниці пам’яті Небесної Сотні   

«Уклонімось низько до землі тим, хто в серці буде вічно жити…»

( 5-ій річниці пам’яті Небесної Сотні присвячується)

Минатимуть і дні, й роки,
Забудеться руїна,
Але в історію ввійдуть
Герої України.
Напишуть їхні імена
На обелісках слави.
Пишатись буде нація
Героями держави.
Стояли ж твердо до кінця,
Боролись за свободу,
Віддали молоді життя
За честь свого народу.
І плаче мати не одна —
Вже не побачить сина.
І батько плаче, і дитя,
Кохана і дружина.
Та пам’ять житиме в віках,
Не вмре і не загине.
Слава героям, слава їм
І слава Україні!

 

Майдан. Мабуть, нині це слово знають у всіх країнах світу. Майдан Незалежності – це не тільки велика й головна площа в центрі Києва. Майдан – це небажання жити в системі тоталітарної корупції і влади, що розграбувала країну. Це прагнення жити за європейськими стандартами. За це Україна заплатила більш як сотнею людських життів та кількома сотнями покалічених. Страшна ціна. «Революція Гідності». Саме так назвали ці буремні дні боротьби народу проти злочинної влади, що тривала впродовж усіх зимових місяців 2013-2014 р. та призвела до повалення тоталітарного режиму.

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській. Полягли за честь, за волю, за право бути Українцями і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-охоронцями на небі.

З нагоди п’ятої річниці вшанування Героїв Небесної Сотні 20 лютого в інтерактивному класі Юрковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів зібралися  учні, вчителі, батьки, працівники школи та громадськість села на вечір пам’яті «Уклонімось низько до землі тим, хто в серці буде вічно жити…»,  щоб у глибокій скорботі низько схилити голови перед пам’яттю Героїв, які боролися за честь, правду і гідність та віддали найдорожче - своє життя, за нас, за Україну.

 Проведення заходу ініційовано й організовано вчителем української мови та літератури Мельником Юрієм Васильовичем. До його проведення долучилися вчитель історії Бірецький Василь Віталійович, учитель музики Ніколенко Наталія Михайлівна, учитель зарубіжної літератури Різник Ніна Антонівна та учні восьмого класу.

У скорботній тиші завмерла зала. Вчителі, ведучі заходу, згадали історичну довідку з чого все починалося. На екрані  демонструвалися відеофрагменти про буремні події на Майдані. Вчителі та учні декламували патріотичні вірші, присвячені подіям того часу, про долі Героїв, які в мирний час віддали своє життя за вільну, незалежну, європейську державу. Під час заходу звучали тематичні пісні «Нашим героям», «Герої не вмирають», в яких відчувався біль і смуток за загиблими, які засвідчили свою безмежну любов до своєї країни, свого народу, нас з вами. Їх вчинок – то велика жертовна любов, і ми повинні збагнути це – лише тоді не буде поміж нами зла. У кожного з присутніх спостерігались сум, сльози в очах та біль у серцях, які подумки згадували людей, хоч і незнайомих їм, які героїчно віддали своє життя в ім’я кращого майбутнього, як  істинних патріотів. Усі виступаючі  разом із присутніми співали духовний гімн України «Господи, помилуй нас». Хвилиною мовчання під звуки гімну Майдану «Плине кача» вшанували тих українців, які під час Революції Гідності  віддали своє життя за свободу та європейський вибір  країни. «Нехай світло цієї свічки буде даниною тим, хто навічно пішов від нас. Хто заради торжества справедливості жертвував собою!» – виголосив ведучий.

 Ми не маємо жодного права опускати зараз руки, зневірюватись у своїй силі духу, адже Україна вже почала переломну сторінку в історії. Прислухаймось у цей день до голосу покійних героїв, що одним з’єднаним могутнім хором до нас живих промовляють: «Українці! Будьте гідними! Боріться за своє достойне життя! Здійсніть наш заповіт». І коли цього голосу слухатимуть мільйони, ми зможемо спокійно глянути у майбутнє.

 Честь і шана тим, хто відійшов у небуття, але пам’ять про яких вічно житиме у наших серцях!

Пам’ятаємо їх обличчя… Вони загинули за різних обставин, але за одну ідею. Не забуваймо про них! Наслідуймо ті ідеали, за які полягла Небесна Сотня! Хай пам’ять усіх невинно убитих згуртує всіх живих, дасть нам силу й волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

 

                                    Слава Україні!  Героям слава!