До 204-ї річниці з дня народження Т. Г. Шевченка

Головна » Новини » До 204-ї річниці з дня народження Т. Г. Шевченка   

Щороку в березневі дні все свідоме українство вшановує свого Генія і Пророка, який став символом України - Тараса Григоровича Шевченка. З метою гідного відзначення 204-ї річниці з дня народження великого поета і мислителя, підтримки заходів із вивчення і популяризації спадщини Великого Кобзаря в нашій школі було заплановано ряд заходів для учнів 1-11 класів. Метою виховних заходів було привернути увагу школярів до невмирущого і незгасного слова Тараса Шевченка – батька української нації.

Шевченківський березень у Юрковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів  увінчано конкурсами читців-декламаторів, виставками книг, переглядами документальних та художніх фільмів про Т. Г. Шевченка, інсценізаціями, літературними сторінками, годинами спілкування, переглядом відеопрезентацій. Також у нашій школі відбувся конкурс малюнків, стінних газет, організована вчителем образотворчого мистецтва Войтко О. П. та класними керівниками початкових та середніх класів.

9 березня було проведено «Шевченківські читання», приурочені 204-ій річниці від дня народження поета, прозаїка, драматурга, художника, політичного та громадського діяча - Тараса Григоровича Шевченка. У читаннях взяли участь учні  нашої школи під керівництвом               Мельника Ю. В.  Кожен із присутніх декламував улюблений вірш Великого Кобзаря та висловлював своє бачення щодо творчості Шевченка.

Слова Кобзаря сьогодні є актуальними та пророчими і надихають на боротьбу проти несправедливості, адже саме його рядки: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За Вас правда, за Вас слава і воля святая!» - звучали на Майдані під час Революції Гідності.

 

Для учнів 6 класу був проведений тематичний урок «Життя і творчість Т. Г. Шевченка» (вчитель Грамарчук Ю. О.), щоб вклонитися  великому українському поетові, мислителю, пророку національного відродження в Україні – Т. Г. Шевченку, який став славою і гордістю українського народу, заповітною думою, його безсмертною піснею. Бо саме він, народжений весною, був і зостався символом весняного пробудження та вічного оновлення, символом незнищенності  людства і людяності, в ім’я яких жив.

Шевченківське слово має великий вплив на формування світогляду всіх поколінь.  З метою популяризації творчості видатного діяча класні керівники провели тематичні бесіди «Дитячі роки Т. Г. Шевченка» (1 кл., Кирилюк Т. А.), «Тяжко-важко в світі жити сироті без роду» (2 кл., Ємсенко Р. П.), «Вітаємо Тараса Шевченка» (3 кл., Осіпенко В. О.), «Життя та творчість Т. Г. Шевченка» (9 кл., Грамарчук В. В.), «Тарасовими шляхами» (11 кл.,     Войтко О. П.).

 

 

 

Виставка творів митця «На сповідь до Т. Шевченка» прикрашала коридор першого поверху школи протягом тижня (бібліотекар Кравчук Л. В.).

 

 Учителі Ніколенко Н.М. та Дяченко С.Г. запропонували увазі своїх вихованців перегляд відеопрезентацій «Великий Кобзар» (5 кл.), «Т. Г. Шевченко. Сторінками життя» (6 кл.), присвячених  життю і творчості Тараса Шевченка. 

 

 

 

Для  учнів 7-11 класів був представлений фільм «Таємниця генія Шевченка», а для учнів 1-6 класів - «Розповіді про Шевченка» (вчитель Грамарчук В. В.). Учні відновили в пам'яті  матеріал про життєпис поета, розкрили значення його творчості для українського народу, навчились виховувати в собі почуття гуманізму та оптимізму як головних рушійних сил у житті.

 

У Шевченкових словах показана нам далека-далека дорога для нашого майбутнього. Ми маємо глибоко і досконало вивчати творчість Кобзаря, вчитуватись у  його слова, шукати  дороги, йти ними, щоб щастям і миром пломенилась наша ненька-Україна.

 Хай у кожній світлиці заквітне портрет Шевченка. Як весняні води могутнього Дніпра, нехай лине вічно жива в народі слава  Великого Кобзаря. Бо він – це наша душа, наша мудрість, це наша слава – безсмертний геній великого народу. І тому ми здолаємо всі негаразди сьогодення, і життя наше наповниться теплом, щастям, спокоєм, хлібом і квітами. І в тому щасті ти, Тарасе,  будеш вічним, як сонце над землею.

     Учитель української мови та літератури

     Мельник Ю. В.