День писемності

Головна » Новини » День писемності   

«Рідна мова чиста, як роса»

                                   Вчіть нашу мову солов’їну

                                   І не зазнавайтесь:

                                  «І чужому научайтесь.

                          Й свого не цурайтесь…»

 

 

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Стало вже доброю традицією в Юрковецькому ліцеї відзначати це свято. Цього дня учні 5-11 класів та вчителі стали учасниками святкового заходу  «Рідна мова чиста, як роса», який підготували вчитель української мови та літератури Мельник Ю. В. разом із учнями 9-11 класів. Учасники заходу розповіли про виникнення письма, роль Нестора Літописця, Івана Котляревського, Тараса Шевченка у становленні та утвердженні статусу української мови як державної, про тяжку долю нашої мови, про те, як переслідувалась українська мова протягом багатьох століть, який шлях пройшла до здобуття державної. Учні читали вірші, співали пісні про українську мову. З піднесеним настроєм, гордістю вони промовляли: «Ми – українці. Живемо у вільній і незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу».

Хочеться вірити, що українська мова й надалі служитиме єднанню між минулими і майбутніми поколіннями, возвеличуватиме Україну та український народ. Любімо свою рідну мову, мову наших батьків, мову нашої країни!